Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

de Baltasar Gracián

 

Artă de a fi norocos. Există reguli ale șansei, căci pentru înțelept, ea nu e doar întâmplare; poate fi ajutată de dibăcie. Unii se mulțumesc să se posteze încrezători la porțile Fortunei și așteapta ca ea să lucreze; alții, mai bine: trec dincolo și recurg la cutezanța cuminte, care, pe aripile virtuții și curajului ei, poate prinde din urmă norocul și-l poate măguli cu folos. Dar, filosofând bine, nu-i alt mijloc decât cel al virtuții și-al atenției, pentru că nu există mai mult noroc, nici mai mult nenoroc decât prudență sau imprudență.

 

Puneți la încercare soarta: ca să acționezi, ca să te angajezi. Contează mai mult decât observarea temperamentului, căci dacă prost e cine îl cheamă pe Hipocrat la patruzeci de ani pentru sănătate, și mai și cine pe Seneca pentru cumințenie. Mare artă a ști s-o conduci, când așteptând-o, căci răbdarea intră aici, când prinzând-o, căci are soroc și loc: deși felul nu i-l poți surprinde, atât îi e de anormală comportarea. Cine a văzut-o binevoitoare să meargă mai departe cu-ndrăzneală, căci ea obișnuiește să se înamoreze de cutezători și chiar, ca o cochetă, de tineri. Cine e nenorocos să nu stăruie, să se retragă, să nu-i dea prilejul a două nenorociri. Persevereze cine o domină.

 

Acționează totdeauna fără scrupul de imprudență. Teama de nereușită la cel ce acționează devine numaidecât evidență pentru cel ce privește, cu atât mai vârtos dacă este rival. Dacă judecata își face scrupul și-n căldura pasiunii, mai târziu, la rece, se va osândi pentru prostie notorie. Sunt primejdioase acțiunile la care prudența stă în cumpănă; mai sigură ar fi renunțarea. Cumințenia nu admite dubii: pășește totdeauna în amiaza luminii rațiunii. Cum poate ieși cu bine o întreprindere care, abia pusă la cale, se și vede condamnată de neîncredere? Iar dacă și decizia cea mai promovată cu un nemine discrepante [nemine discrepante approbatus – aprobat fără ca nimeni să fie de altă părere, formulă de promovare în universitatea spaniolă în sec. 17] lăuntric se-ntâmplă să eșueze, ce mai așteaptă cea care a debutat în șovăiala rațiunii și-n relele presimțiri ale judecății?

 

(Trad. Sorin Mărculescu)

Timp kairotic
Tag(s) : #moment oportun, #Gracian, #kairos, #Fortuna, #soarta, #Seneca, #prudenta